IVN-afdeling Apeldoorn betrekt mensen bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Zij doet dit door het organiseren van excursies, cursussen, landschapsonderhoud, lezingen en jeugd-activiteiten en door het publiceren van wandel- en fietsroutes. Ook kunt u bij IVN Apeldoorn terecht voor een activiteit op maat en natuuractiviteiten voor bewoners van zorgcentra. Ons werkgebied omvat de gemeenten Apeldoorn, Epe en Voorst.

IVN Apeldoorn heeft ongeveer 450 leden en vrienden. Zij organiseren de diverse activieiten. Wilt u ook meedoen? 
Meer informatie op www.ivn-apeldoorn.nl. 

Lezing: Uilen in de Achterhoek

De Achterhoek, kraamkamer van de kerkuilen

Op woensdag 9 april vertelt Dick Langwerden het verhaal van de uilen in de Achterhoek en Liemers. En hij vertoont prachtige foto’s en filmpjes van de kerkuilen en andere uilensoorten die er broeden: steenuil, ransuil, bosuil en de oehoe. Hij vertelt in de Bronkerk in Ugchelen boeiende verhalen over de ontwikkeling van de uilenstand, nadat hij vanaf 1980 nestkasten ging ophangen bij boerderijen, samen met een aantal enthousiastelingen.

Dick Langwerden startte al tijdens zijn opleiding tot leraar biologie met de eerste uilenwerkgroep van Nederland. De werkgroep in de Achterhoek ringde in de afgelopen 30 jaar ongeveer 1500 jonge kerkuilen. Dat leidde tot nieuwe inzichten over de leefwijze en het gedrag van deze prachtige vogels. Het Achterhoekse coulisselandschap met haar houtwallen, boerderijen, poelen en bosjes vormt de basis voor de uilenrijkdom van deze streek.

De bezoekers van de lezing kunnen genieten van prachtige foto’s en filmpjes van de uilen die Dick ‘puntgaaf’ noemt. Hij zal ook ingaan op de situatie en de ontwikkeling van de diverse uilensoorten op de Veluwe.

IVN Apeldoorn organiseert deze bijzondere avond in de De Duiker (zij-ingang van de Bronkerk), Hoenderloseweg 10 in Ugchelen.
Vanaf 19.00 uur heten we u welkom met een gratis kopje koffie of thee. De lezing begint om 19.30 uur. De lezing duurt ongeveer anderhalf uur. Na de lezing kunnen we in gesprek gaan met Dick en met elkaar.
De toegangsprijs is € 7,50. Leden van IVN en KNNV betalen €5,00. Betaling contant of met pin. Parkeerplaats is gratis.

Aanmelden
Om teleurstelling te voorkomen: reserveer uw plaats tijdig via de website. Voor telefonische aanmelding: bel met Wim Rademaker 0647909796.

Leer Bioblitzen !

IVN Apeldoorn start in het kader van haar 65-jarige jubileum in 2025 met een bijzondere activiteit: Leer Bioblitzen en ontdek meer over biodiversiteit!
Wat is precies een Bioblitz?  In een Bioblitz wil je in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaar, een aantal wilde soorten waarnemen in een geselecteerd gebied.
Het IVN wil in het jaar 2025 de Heemtuin Matenpark in Apeldoorn 650 wilde soorten gaan ontdekken. Dit kan alles zijn wat kruipt, vliegt, groeit, zwemt en dergelijke.
De eerste activiteit was op zondag 23 maart, van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Gedurende het jaar worden 4 activiteiten georganiseerd, met aandacht voor een soort die in die periode voorkomt. In maart ligt het accent op mossen en korstmossen.
Hier wordt uitleg over gegeven. Waar kun je deze soorten vinden, hoe herken je ze?
We gaan na de uitleg, in kleine groepen op pad onder begeleiding van een gids.
Maar je ziet natuurlijk meer dan alleen deze soorten. In maart kun je op een warme dag de eerste hommels tegenkomen, misschien zijn er al kikkers. Alles wat je ziet, telt mee.
Als je eenmaal bezig bent met een Bioblitz, merk je dat een hele leuke bezigheid is.
Je leert steeds beter kijken en krijgt oog voor kleine details.
Geef je op voor deze activiteit en help mee om de 650 soorten te halen!
Wie jarig is trakteert! Per activiteit krijgt iedere deelnemer zoekkaarten over verschillende natuur onderwerpen.
Wanneer je alle 4 de Bioblitzen bijwoont, wordt een aardig naslagwerk verzameld.
Voor meer informatie en opgave zie website IVN Apeldoorn.

IVN lezing ‘Natuurlijk Noord Nederland’

Op donderdag 14 november vertoont natuurfotograaf Philip Friskorn prachtige foto’s over de bijzondere natuurgebieden in Friesland, Groningen en Drenthe. Hij vertelt in de Bronkerk in Ughelen. Boeiende verhalen over de natuur in deze gebieden, die hij steeds opnieuw bezoekt. De vogels hebben zijn bijzondere aandacht.

IVN herfstactiviteiten op de speelweide van Berg & Bos

Natuurgidsen van IVN Natuureducatie Apeldoorn organiseren tijdens de herfstvakantie op woensdag 30 oktober een activiteitenochtend voor kinderen van ca. 4 t/m 10 jaar op de speelweide van Stadspark Berg & Bos. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur ben je van harte welkom!

Een afwisselend actief programma: hoe groeit een paddenstoel, creatief met natuurmaterialen, rollen als een mestkever … en nog meer. Voor iedereen een hapje en een drankje. Na afloop een attentie voor deelnemende kinderen. Lekker buiten aan de slag!

IVN Paddenstoelenexcursies

Zondag 27 oktober worden er twee paddenstoel excursies gegeven in Park Berg en Bos door IVN natuurgidsen.
De start is bij het houten Theehuis, gelegen aan het pad naar de speelweide.
De excursies starten om 10.30 en 14.00 uur, en duren elk 2 uur.
Onderweg wordt naar de voorkomende paddenstoelen gekeken en iets over de betreffende soort verteld: waarom staat deze zwam hier en wat is zijn functie?

IVN herfstwandeling Mheenpark

Nu het project de Atlas van Apeldoorn de wijk Zevenhuizen in de schijnwerpers zet, mag een wandeling door het fraaie en gevarieerde Mheenpark niet ontbreken.
Op zondagmiddag 20 oktober start de IVN-wandeling om 14.00 uur. We gaan de gevarieerde natuur in het Mheenpark ontdekken. Het park waar 25 jaar geleden een eerste Apeldoornse bomenroute werd uitgezet om kennis te maken met 27 verschillende boomsoorten.

IVN excursie: steeds meer stadsgroen

Ontdek op zondagochtend 22 september dat Steeds meer Stadsgroen voor het Apeldoornse centrum geen loze kreet is.
Natuur in het centrum staat tijdens deze wandeling van ongeveer 1½ uur, die om 10 uur begint, centraal.
Wat zijn de voor en nadelen van boombunkers waarin al veel bomen geplaatst zijn? Ken je de groene bloemrijke oase bij de Mariakerk, de Grifthof, de Markthof, en de klimaatstraat met een cisterne?

Opgave is verplicht. Na aanmelding ontvang je de startplek.